Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  

Bylinky na léčení svrabu

 


Aktualizováno:

Jak se zbavit svrabu

Onemocnění svrabem je způsobené drobnými roztoči s názvem zákožka svrabová. Zákožka se zavrtává do kůže a způsobuje tak pacientům velmi nepříjemnou, bolestivou vyrážku. Při onemocnění svrabem se doporučuje vyhledat lékaře, ale v některých případech se stává, že léčba stanovená lékařem pacientovi nepomáhá, a tak se pacienti často zkouší obrátit k lidovému léčitelství. Vždyť za zkoušku se nic nedá, navíc následující bylinky nemohou léčbu nijak zhoršit. Je třeba také ale zdůraznit, že léčivé účinky některých těchto bylinek nejsou nijak vědecky potvrzené.

Domácí léčba svrabu

Domácí léčbě svrabu, by vždy mělo předcházet lékařské vyšetření, přestože řada pacientů sama snadno pozná, že trpí svrabem. Příznaky tohoto onemocnění jsou totiž výrazné a obvykle nenechají pacienta na pochybách, co ho postihlo. Hlavním a nejvýraznějším příznakem je extrémně svědivá červená vyrážka, jejíž svědění se ještě zhoršuje večer před spaním. V některých případech může navíc pacient sledovat na kůži malé hrbolky a cestičky kudy se zákožka svrabová zavrtala do kůže.

K domácí léčbě se může využít některá z níže uvedených bylinek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tea tree oil

Tento olej z čajovníku má nepochybně různé léčivé účinky, jeho olej se užívá nejen jako antiseptikum, ale je vhodný i pro léčbu kožní infekce nebo problémových bodnutí různým hmyzem.

Olej z čajovníku se řadí mezi esenciální oleje. Jeho léčivé účinky na svrabové onemocnění nejsou ale vědecky zcela potvrzené. Olej z čajovníku může pomoci se zmírněním svědění, ale rozhodně nedokáže zlikvidovat vajíčka, která zákožka svrabová klade hluboko do kůže. Dokáže ale pravděpodobně zlikvidovat dospělé jedince zákožky svrabové. Olej z čajovníku je volně dostupný třeba na internetu. Pacient by ale měl ale nejprve zjistit, jestli náhodou není na tento olej alergický.

Aloe vera

Aloe vera se běžně vyskytuje v řadě domácností jako pokojová rostlina. Někteří její pěstitelé si jsou ale dobře vědomi jejích léčivých účinků. Ty jsou známé již tisíce let. Aloe vera se užívá na spáleniny, drobná poranění i odřeniny. Ve formě latexu slouží jako projímadlo. Aloe vera se používá i na léčbu kožního onemocnění. Objevila se i studie, která tvrdí, že aloe vera má pomáhat i při léčbě svrabu podle této studie působí aloe vera stejně jako lék benzyl benzoát, který zabíjí roztoče zákožky svrabové, a proto se vyskytuje v lécích předpisovaných na léčbu svrabu. K léčbě svrabu se dá využít gel z aloe vera, nebo i přímo nařezané listy této rostlinky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nimba

I nimba se řadí mezi oleje, které se nacházejí v krémech a různých mastích. O tomto oleji je známo, že má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

I tomuto oleji přisuzují některé studie schopnost zabíjet roztoče zákožky svrabové. Testováno to ale bylo zatím jen na psech (svrab se u nich léčil použitím šamponu s tímto olejem po dobu dvou týdnů. Psi se sice plně nezotavili, ale výrazně se zmenšil počet roztočů v jejich kůži).

Hřebíčkový olej

Při přípravě pokrmů se často můžeme setkat s kořením zvaným hřebíček. Jedná se o část rostliny hřebíkovce kořenného pocházejícího z jihovýchodní Asie. Hlavní látkou obsaženou v hřebíčku je sloučenina eugenol, která je známá pro své antiseptické a lokálně anestetické účinky. Eugenol se využívá v zubním lékařství, protože hřebíčková silice pomáhá utlumit citlivost i bolestivost nervního zubu (třeba při kloktání směsi s obsahem této silice). Látky z hřebíčku mohou být také obsažené v inhalačních roztocích určených k dezinfekci dýchacích cest a léčbě průduškových zánětů.

V lidovém léčitelství se hřebíčku přisuzuje i schopnost likvidace nejrůznějších roztočů (tedy i zákožky svrabové). K tomu by se měl využít hřebíčkový olej společně s nějakým rostlinným olejem (případně ořechovým). Je důležité nezapomenout, že hřebíčkový olej by se neměl dostat neředěný do kontaktu s lidskou pokožkou, protože je silně dráždivý. Navíc se nedoporučuje ho užívat těhotným ženám. Hřebíčkový olej se dá vcelku levně sehnat v lékárnách (nevyrábí se doma). Prozatím ale nebyl účinek hřebíčkového oleje nijak potvrzen, došlo zatím jen ke zkoušce vlivu hřebíčkového oleje na léčbu svrabu u skupiny králíků a prasat. Opět ale ještě nedošlo k výzkumu na lidech.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kajenský pepř

Kajenský pepř má podle babských rad pomáhat pacientům při léčbě svrabu, ve skutečnosti ale jeho účinky nebyly nikdy prokázány. Je možné, že může mít kajenský pepř pozitivní účinky na zmírnění bolestí a i svědění. Kajenský pepř totiž obsahuje kapsaicin (ten je součástí i různých přípravků). Kapsaicin pomáhá ke zmírňování bolestí a svědění. Důležité je ho ale aplikovat přímo. Přípravky s obsahem kapsaicinu by ale neměl pacient užívat bez konzultace s lékařem.

Kurkuma

Léčivé účinky kurkumy nejsou nijak dokázané, i přesto někteří pacienti tvrdí, že aplikace kurkumy pomáhá zmírňovat příznaky svrabu. Kurkuma ale nedokáže svrab vyléčit.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rozmarýn

I rozmarýn bývá nedílnou součástí řady kuchařských receptů. A stejně jako jiná bylinná dochucovadla využívaná v kuchyni má i rozmarýn léčivé účinky známé už celá staletí. Rozmarýn se dá využívat při léčbě nadýmání, má také protizánětlivé účinky. Lidové léčitelství rozmarýnovému oleji přisuzuje také schopnost ničit zákožku svrabovou. Kromě hubení roztočů, by měl rozmarýn pomáhat i s hojením puchýřů a zklidněním vyrážky. Babské rady tvrdí, že samotné mytí těla rozmarýnovým čajem by mělo dokázat svrab zastavit. Ve skutečnosti může rozmarýn zlikvidovat dospělé roztoče zákožky svrabové, ale jistě si nedokáže poradit s larvami, ty v kůži zůstávají a z nich se pak rodí noví paraziti. Rozmarýnový olej se nedoporučuje pro lidi s vysokým krevním tlakem, nebo pacienty trpící vředy a těhotné ženy.

Další doporučení

Lidové léčitelství (ale nejen to) doporučuje zvýšit i příjem zinku při onemocnění svrabem, neznamená to ale, že by zinek dokázal léčit svrab, to opravdu nedokáže. Ale napomáhá při léčbě sekundárních infekcích, které často svrabové onemocnění provázejí. Tyto infekce vznikají většinou v otevřených kožních ranách. Svrabová kožní vyrážka je velmi nepříjemná, a její svědivost může vést k tomu, že se člověk neustále škrábe, a tak si na kůži „vytvoří“ otevřené ranky, které jsou velmi náchylné k různým infekcím. A právě na léčbu těchto infekcí je dobrý příjem zinku.

Na čem se lidové léčitelství shoduje s lékařskými odborníky, je, že není důležité jen přímé ošetření pacienta, ale stejně důležité je i zamezit šíření svrabu tím, že se musí pořádně vyprat všechny textilie, s nimiž pacient přišel do kontaktu. Pokud by se tak nestalo, svrab se může i nadále šířit, protože oblečení se s vysokou pravděpodobností roztoči zákožky svrabové ukrývají a „čekají“ na svou příležitost.

Kontroverzi při likvidaci svrabu vzbuzuje boritan sodný neboli borax, který bývá součástí různých pracích a čisticích prostředků. Ukazuje se, že na likvidaci svrabu je sice borax účinný, ale zároveň není zrovna pro lidi bezpečný. Rozhodně by se neměl aplikovat přímo na pokožku. Stejně tak je na to i bělidlo, které dokáže zabít roztoče, ale také nesmí přijít do kontaktu s pokožkou.

Autor: © Mgr. Jitka Konášová

odkaz na článek

. Bylinky na léčení svrabu [online]. Svrab.eu, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS