Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  

Jak dlouho trvá léčba svrabu

 


Aktualizováno:

Jak se zbavit svrabu

Svrab je velmi nakažlivé kožní onemocnění, rozšířené po celém světě. Postihuje všechny rasy i vrstvy obyvatelstva, nevyhýbá se dospělým ani dětem. Šíří se především v komunitách, kde žijí lidé v těsném kontaktu (domovy důchodců, nemocnice, sociální ústavy, jesle). Nejčastější cesta přenosu je mezi sexuálními partnery. Onemocnění se přenáší snadno i mezi členy rodiny. Imunitně oslabení jedinci mohou být k nákaze náchylnější. Doba léčby je individuální.

Co se děje se svrabem po léčbě

K léčbě se používají masti a krémy s obsahem látek, které zákožky zlikvidují. Je však nutná aplikace na celé tělo, mimo hlavy přes krk dolů k prstům nohou a rukou. Přípravek působí na zákožky kontaktně, proto v místě, kde mast není nanesena, mohou roztoči dále přežívat. Léčebnou kúru proti svrabu je nutno podstoupit opakovaně, protože jedna aplikace nestačí. Po každé kúře je nutné všechno prádlo nechat přemrznout nebo vyvařit. Dle pokynů lékaře je potřeba současně léčit všechny osoby v těsném kontaktu s nakaženým, i když zatím nemají klinické obtíže.

I když jsou zákožky zničeny a nové chodbičky si nevrtají, příznaky mohou přetrvávat i několik týdnů po ukončení léčby. Je to proto, že svrab, který byl usmrcen úspěšnou aplikací masti proti svrabu, tak zemřel pod kůží, nikoliv venku, kde je možné ho smýt. Pod kůží se mrtvý svrab začne rozkládat a působí zde stejné příznaky, jako svrab živý, tedy svědění a zarudnutí kůže. Než se kůže obmění a mrtvý svrab vypadne, tak to může trvat přibližně jeden měsíc.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak dlouho trvá svědění

Pokud po léčbě přetrvává svědění, lékaři doporučují nadále kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy. Délka svědění je individuální, může být i psychosomatického charakteru.

Za jak dlouho zmizí vyrážka

U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kdy je třeba opakovat léčbu

Léčba má zlikvidovat parazity v kůži, používají se k tomu synteticky vyráběné přípravky a přírodní síra. Jedná se například o permethrin. Permethrin je kontaktní jed a je možné ho použít i u malých dětí od 2 let věku. Aplikuje se přes noc na 8 až 12 hodin. Permethrin je vysoce účinný, po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje za týden (nebo jak určí lékař).

Zabránit dalšímu šíření nákazy se dá vhodnou prevencí.

  1. Všechno osobní a ložní prádlo včetně ručníků je nutné vyvařit, vyžehlit napařovací žehličkou a nejméně 3 dny nepoužívat.
  2. Nebo je můžete skladovat cca 7 dnů v plastových pytlích, pověsit na dobře větrané místo na 14 dní.
  3. Nebo prádlo můžete zmrazit v mrazáku na dobu jednoho dne.
  4. Vystříkat vhodným insekticidním prostředkem (PIF PAF, Biolit P 2000, Fast PL, Peripel 55) dle pokynů výrobce a pevně na několik hodin uzavřít.
  5. Postele se musí důkladně vyluxovat, matrace rozložit, vystříkat insekticidním prostředkem a nechat vyschnout na slunci.

U každého svědivého onemocnění kůže je nutné pomýšlet na svrab. Pokud jste přišli do intimního kontaktu s osobou nakaženou svrabem, nechte se přeléčit, i když nemáte žádné potíže. Kontrola u lékaře by měla proběhnout za týden po ukončené léčbě.

V našich podmínkách se využívá lokální terapie sírou či synteticky vyráběnými přípravky. Nejúčinnějším a nejčastěji používaným preparátem je InfectoScab, který obsahuje 5% permethrin, synteticky připravenou látku podobnou extraktu v některých chryzantémách. Používá se u dospělých a dětí od 2 let, aplikuje se obvykle přes noc a ráno se přípravek omyje. Již po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčbu je vhodné opakovat za týden.

Síra je účinná pouze v masťovém základu. U dospělých se maže 10–20% sirná vazelína, u malých dětí vzhledem k vyšší citlivosti pokožky se používá pouze 2,5% sirná vazelína. Mast se aplikuje jedenkrát denně na dobu 24 hodin ve třech po sobě následujících dnech, mezi dvěma kúrami probíhá koupel. Mast je možné použít i u dětí do dvou let a těhotných a kojících žen. Prostředek je levný, snadno aplikovatelný, 100% účinný, bez hlášeného vzniku rezistence. Nevýhodou je však zápach, nepraktická masťová léková forma a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích.

Skabicid a Jacutin jsou přípravky obsahující lindan, který působí toxicky na nervový systém parazita. Krémy se nechají působit 12–24 hodin a poté se omyjí v horké koupeli. Léčba se opakuje za 8 dní. Nesmí se používat u malých dětí, těhotných a kojících žen. Uvedené preparáty slouží jako léky druhé či třetí volby kvůli potenciálnímu toxickému účinku na nervový systém a krvetvorbu. Při protrahované léčbě může dojít k podráždění a přesušení pokožky, které je často považováno za recidivu infekce.

Masti se vtírají stejnoměrně po koupeli a osušení do kůže celého těla do brady až po špičky prstů rukou i nohou. Musí se vtírat i za nehty. U malých dětí a opakovaných infekcí je nutná aplikace i na obličej a kštici. I po přeléčení může přetrvávat několik dnů svědění, které je důsledkem podráždění kůže a zvýšené citlivosti organismu a zejména imunitního systému (hypersenzitivní reakce) na cizorodé částice parazita. Proto se doporučuje několik dní po léčbě kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy, které dokážou nadměrnou imunitní reakci potlačit. Přenos nákazy 24 hodin po ukončení léčby je velmi nepravděpodobný.

Celková terapie

Celková léčba spočívá v léčbě tabletami, kdy je smrtící prostředek distribuován vnitřímy mechanizmy lidského těla. K tomuto účelu se používá ivermektin, který je podobný makrolidovým antibiotikům. U nás je určen pro léčbu norského svrabu. Využívá se u jedinců, kteří mají svrab odolný vůči lokální terapii nebo pokud dostávají svrab opakovaně po sobě. Dále se ivermektin používá u osob s poruchou imunity a při parazitálních epidemiích ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V některých zemích se používá rovnou jako lék první volby místo lokální léčby. Ivermektin se podává ve dvou dávkách po dvou týdnech často současně s lokálně aplikovaným permethrinem. Ivermektin se nesmí použít u malých dětí, těhotných a kojících žen.

Při léčbě svrabu se mohou podávat podpůrné prostředky omezující svědění, takzvaná antihistaminika, jako Zyrtec, Analergin, Zodac, Dithiaden, Aerius, Cetirizin či Xyzal, při druhotné bakteriální infekci antibiotika či protizánětlivé léky.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Vitali

odkaz na článek

. Jak dlouho trvá léčba svrabu [online]. Svrab.eu, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jak dlouho trvá léčba svrabu

 Čejková

Dobrý den,manžel absoůvoval přeléčení svrabem,jak se vrátil z nemocnice,tak má celé tělo červené a vysušené.Můžete nám poradit čím to zlikvidujeme a proč to je?Že by ta síra tak učinkovala na tělo?Mažeme to krémem co nám poradili v lekárně název je EXCIPIAL U LIPOLOTIO

Děkují za radfu a odpověď

Hezký den Čejková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak dlouho trvá léčba svrabu

 Žaneta

Zdravím,mám dotaz všechno jsem vyprala uklidila ,asi třikrát jsem se namazala mastickou na svrab stále mě a manžela svědi tělo už to není jako dřív ale pořád mám i leky dithiaden a mast infectoScab a taky masticku proti svědění byla jsem u doktorky pořád řešíme svědění už jsem z toho na nervy nevím co už dělat prosím o radu děkuji přeji pěkný den

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak dlouho trvá léčba svrabu

 Ivana

Rada bych se zeptala, jakému chladu je potreba vystavit textil a boty na desinfekci. Stačí balkon pres noc, když je v noci napr. 10°C?

Dekuji moc.

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak dlouho trvá léčba svrabu

 Petra

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Počet odpovědí: 8 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS